Svi napadi pasa lutalica su se mogli i mogu se spriječiti

Ovo obraćanje ponukano je još jednim napadom pasa lutalica na naše sugrađane kao i iskrivljenom slikom o suštini problema prevelikog broja lutalica, pa i o ulozi Dogs Trust-a, te smo smatrali da je važno da javnosti ponudimo nekoliko pojašnjenja.
Na prvom mjestu, želimo da izrazimo najdublje suosjećanje sa građanima koji su nedavno, ali i ranije, pretrpjeli brutalne napade. Tim Dogs Trust BH također čine građani ove zemlje, koji se, sa svojim porodicama, suočavaju sa istim problemima, rizicima i strahovima kao i ostali građani, te su i članovi naših porodica također bili žrtve napada lutalica.
Dogs Trust želi da naglasi da podržava Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH iz 2009. godine, koji između ostalog propisuje da svi agresivni, zaraženi i bolesni psi treba da budu uklonjeni sa ulica.

„Kao dobrotvorna organizacija, Dogs Trust nije obavezan niti dužan da rješava problem pasa lutalica u BiH, ali želi i radi ono što može da pomogne vlastima, koje jedine jesu obavezne i dužne, da napokon implementiraju Zakon u cijelosti kako bi se ovaj dugotrajni problem riješio“, rekao je Anel Bećirović, Vođa Dogs Trust-a BH.

Smatramo da su se nedavni, a vjerovatno i svi raniji napadi, mogli spriječiti da su odgovorne vlasti od 2009. godine počele provoditi barem ovu jednu, gore spomenutu mjeru. Šta više, evidentno je da i većina pasa za koje se zna da su napali više puta i dalje hodaju ulicama! A da su se provodile i druge mjere iz Zakona, pasa na ulicama ne bi ni bilo.

Zato smatramo da je pravo pitanje sljedeće: zašto odgovorne vlasti ovo nisu radile i zašto to još uvijek ne rade? To je nešto što građani treba da pitaju one koje su birali i koji raspolažu javnim novcem namijenjenim za provedbu Zakona, jer Dogs Trust za ovakve aktivnosti nema niti ovlasti a niti mogućnosti. Možda građani budu imali više uspjeha u animiranju vlasti da počnu s primjenom Zakona, kojeg inače uspješno koriste mnoge druge zemlje. Naše je mišljenje da su inicijative za izmjenu Zakona, koje je prije svega odbacila cjelokupna domaća stručna, ali i šira javnost, služeile i služe prije svega za izbjegavanje preuzimanja odgovornosti.

Također, želimo da razjasnimo zašto sterilizacija, koju također propisuje Zakon, uveliko doprinosi rješenju problema. Sterilizacija je važna jer zaustavljanjem razmnožavanja pasa sprječava dalje širenje postojeće populacije lutalica čineći je manjim sigurnosnim i zdravstvenim rizikom za zajednicu. Ona u kombinaciji s drugim mjerama iz Zakona sigurno vodi ulicama bez lutalica! Dakle, sterilizacija pasa je neophodna, pogotovo u zemljama u kojima je probleme ovako eskalirao, ali ne i dovoljna za rješenje do kojeg se može doći samo istovremenom primjenom svih mjera iz Zakona, a to mogu jedino vlasti.

U četiri godine, samo jedna ženka i njeno potomstvo dovedu skoro 20,000 novih pasa na svijet, pa nije teško zamisliti koliko bi više lutalica bilo na ulicama, a time i napada na ljude, da sterilizaciju niko ne provodi. Obrada psa koja se radi uz sterilizaciju značajno smanjuje i rizik od bjesnila i zoonoza. Izvor čitavog problema zapravo i jesu nesterilizirani vlasnički psi, koje su neodgovorni vlasnici nekažnjeno ostavljali na ulicama, gdje su se namnožili do sadašnjeg broja jer vlast ne sankcinoiše takvo ponašanje.

Želimo i reći da niko, pa ni Dogs Trust, nema potrebu, niti može „prati novac“ koji 100% potiče iz donacija pojedinaca, i da ovakve insinuacije samo služe za skretanje pažnje sa pravog problema. Istina je, zapravo, da, osim pomoći u rješavanju problema lutalica, Dogs Trust u ekonomiju Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva godišnje donese značajna sredstva jer sve usluge nabavlja i plaća lokalno.

Smatramo da je potrebno da vlasti i inspekcije, koje jedine za to imaju zakonske mogućnosti, hitno reagiraju u ovim i svim drugim sličnim slučajevima kako bi se sa ulica što prije uklonili svi agresivni, bolesni i zaraženi psi, i kako bi se napokon počelo ozbiljno raditi na provedbi Zakona i postizanju cjelovitog rješenja.
„Spremni smo nastaviti usmjeravati značajna sredstva da pomognemo vlastima na tom putu“, rekao je Bećirović i dodao da „nažalost, do sada, u vlastima nismo imali pravog partnera koji je želio i znao da primi i iskoristi tu pomoć“.

Dogs Trust će nastaviti pomagati zajednici u svojim mogućnostima, nadajući se skorom većem učešću vlasti, a koje bi se, u slučaju Sarajeva, idealno trebalo kretati u smjeru formiranja jednog javnog kantonalnog preduzeća ili odjeljenja koje bi se trajno bavilo svim pitanjima vezanim za pse na cijelom području Kantona.