Udomite antistres: Kako nam naši krzneni prijatelji pomažu da budemo sretniji

Kako nam naši krzneni prijatelji pomažu da budemo sretniji

Samo onaj ko ima ili je nekada imao psa može u potpunosti shvatiti koliko nam ovi ljubimci donose olakšanje od svakodnevnice pune stresa, ljubavi kada je nigdje drugo nema, empatije kada nas niko drugi ne razumije i sreće kada se osjećamo isprazno… A sa svojim najboljim četveronožnim prijateljem, posebnu vezu i osjećaj dijele vlasnici udomljenih pasa!

Moj sin je pronašao Bebi kada joj je bilo 3 mjeseca. Nahranio ju je i vratio na lokaciju sa ostalim psima, međutim sutradan se ponovo pojavila pred njegovim vratima. U šali često kažemo da je sama sebe udomila. Kod mene je trebala boraviti samo privremeno ali, nakon kraćeg druženja s njom, vezala sam se toliko da više nisam bila spremna na rastanak.

Iako nikada u životu nisam ni pomislila da nabavim psa, danas sam ponosna vlasnica Bebi koja je uistinu promijenila moj život. Ranije sam rijetko izlazila, a sada bar jednom dnevno idemo u dužu šetnju koja godi i meni i njoj.

Zuhra Seifert

Našu porodicu upotpunjavaju dva četveronošca koji su unijeli posebnu radost i nesebičnu ljubav u naše živote. Svakodnevno nam izvuku osmijeh na lice sa svojim spontanim vragolijama. Sasvim su različitih karaktera i to dodatno naš život pravi zanimljivijim, potpunijim i ljepšim. Iako su oboje udomljeni, tzv. naše ‘bosanske pujde’, jako su poslušni i pametni psi… i nadasve zahvalni za svu našu pažnju.
Ženka Mona je jako razigran pas, ali isto tako ima urođeni instinkt čuvara prema nama i kući. Žućo je opet dominantan i avanturističan, ali oboje nam pružaju ogromnu ljubav i život bez njih bi bio nezamisliv.

Sabrina i Lana Novak

Za mene je moj Toni smisao života. On me je naučio mnogo čemu. Od kada sam ga udomila sa ulice, sakodnevno me je učio kakva osoba treba da budem. Učinio je da budem bolja, da opraštam, da se ne mrštim… Oslobodio me je stresa. Naučio me da volim.

Svaki dan jurim kući da ga što prije vidim i da što više vremena provedemo zajedno. On je za mene ljubav, ponos, sreća. On je za moje srce melem. Sve bih učinila za njega.

Selma Hatić

Ove godine podijelili smo s vama više priča o psima: neki od njih nemaju vlasnika, ali imaju prijatelje, a neki su nakon života na ulici pronašli svoj trajni dom!

Simpatični i dobroćudni pas Pepi

Neki od vas prepoznat će ovog posebno dobroćudnog psa o kojem se brinu neki jako dobri ljudi. Posebno dobroćudan, kažemo, jer je Pepi pas kojem mame koje ga poznaju sa povjerenjem prilaze sa svojom djecom, objašnjavajući im kako da ga pravilno pomilke, u čemu Pepi, bez sumnje, uživa.

Pepi je sretan što živi u zajednici s ljudima koji mu žele pomoći, a njegova priča divan je primjer humanosti prema socijaliziranim i zdravim napuštenim psima.

Svi znamo da bi najbolje bilo da svaki pas ima odgovornog vlasnika koji ga voli i brine o njegovim potrebama. Međutim kada to nije tako, na svu sreću postoji mnogo ljudi spremnih da pomognu napuštenim životinjama koje su pitome i zdrave ali i sterilizirane.

Tri drugara: dva brata i pas Leo

Leo je pas koji se odlično uklopio čim je stigao u svoj dom i postao najbolji prijatelj svojoj porodici, posebno najmlađim članovima. Uz Lea, dječaci Teo i Mak su pobijedili strah koji su imali od pasa, te se rado igraju s njim, ali također preuzimaju sve obaveze odgovornih vlasnika pasa. Tako od malih nogu ova djeca se uče poštovanju drugačijih bića, različitosti i odgovornosti!

Udomljeni pas Orka

Umiljati pas Orka spašen je sa ulice a svoj novi trajni dom našao je u studentskoj porodici u kojoj su svi odrasli uz pse, te su se lako odlučili na plemenitu odluku da udome Orku.

Otkako im se pridružio Orka, u kući je toplije i veselije i rutina se u potpunosti promijenila. Iako ove promjene uključuju i brojne nove obaveze, Nadina, Stefan i Filip ne posmatraju ih kao odricanje, već kao brigu o prijatelju za koju im Orka uzvraća lojalnošću i ljubavlju!