Upomoć – moj pas je destruktivan!

Od uništavanja jastuka, kauča, pa do tragova zuba po stolu, destruktivni pas može predstavljati veliku frustraciju u vašem životu, da ne spominjemo i veliki trošak! Ali ne brinite, odgovarajućom obukom i vodstvom svog psa možete naučiti da ne treba uništavati vrijedne stvari.

Sigurnost na prvom mjestu!

  • Zakažite pregled za vašeg psa kod svog veterinara kako biste bili sigurni da ne postoji medicinski uzrok koji zahtijeva liječenje, poput boli u zubima, a pogotovo ako je došlo do nagle promjene u ponašanju vašeg psa.
  • Psi ponekad mogu biti destruktivni kada su zabrinuti, pod stresom ili uplašeni – baš kao i ljudi koji grizu nokte. Ako je to slučaj, vaš veterinar vas može uputiti kod stručnjaka za ponašanje, a u međuvremenu pokušajte izbjeći sve situacije koje motiviraju vašeg psa da postane destruktivan. Svi koji su spremni redovno dolaziti na časove i vježbati sa svojim psom kod kuće prema uputama instruktora, mogu se prijaviti u besplatnu Dogs Trust Školu za pse.

Učimo svoje pse šta smiju žvakati, a šta ne!

  • Žvakanje je prirodno ugodno ponašanje za psa pa stoga pazite da vaš pas ima puno sigurnih i prikladnih predmeta dostupnih za tu svrhu kao što su njihove igračke za žvakanje izrađene od raznih materijala i raznovrsnih tekstura.
  • Nagradite svog psa kad odluči žvakati svoje stvari umjesto vaše. Možete se uključiti u igru s njihovim igračkama, pričati im i posvetiti im pažnju, ili možete sve učiniti još boljim dajući im i pokoju poslasticu!
  • Svi psi, pored fizičke vježbe, trebaju i mentalnu stimulaciju, tako da same šetnje možda neće biti dovoljna aktivnost da se zadovolje potrebe vašeg psa. To će zavisiti o njegovim godinama, vrsti i zdravstvenom stanju, ali jedno je sigurno, umoran, spokojan pas će biti manje destruktivan jer mu neće biti dosadno.

Razmislite o svojoj reakciji kada vaš pas počne žvakati nešto vaše!

  • Pazite da ne ružite svog psa niti da mu oduzimate predmet koji grize jer postoji mogućnost da se zabrinu za vaš odnos prema njima! Teško je ne naljutiti se, jer ovakvo ponašanje psa može biti vrlo frustrirajuće, ali ljutnja sasvim sigurno uopće ne uči vašeg psa željenom ponašanju.
  • Oduprite se nagonu da odmah skočite i krenete u trku za psom kako biste mu oduzeli predmet koji grize. Pas to vrlo lako može pomiješati s uzbudljivom igrom i efikasnim načinom da pridobije vašu pažnju. Ovo će ohrabriti vašeg psa da to učini iznova, pogotovo ako uživa u igri zadržavanja predmeta.
  • Neki se psi osjećaju kao da treba da brane predmete koje ukradu jer se zabrinu da ćemo ih zauvijek oduzeti od njih. Ganjanje vašeg psa može također potvrditi ideju da je taj predmet mnogo vrijedan jer i vi ga želite – a tada da ga neće htjeti tek tako pustiti!

Šta učiniti ako vaš pas grize nešto što ne bi trebao?

Nemojte paničariti, ostanite smireni i jednostavno im pripremite distrakciju, ali distrakciju pri kojoj ćete gledati u njega i to što radi; pričajte mu, približite mu se ili ga dodirnite ne pridajući mu mnogo pažnje.

Stvorite distrakciju tako što ćete uzeti predmet koji biste htjeli da vaš pas žvače – omiljenu igračku ili predmet za žvakanje – prebacujte je iz ruke u ruku, bacite je gore-dolje i igrajte se s njom, ignorišući vašeg psa.

Vašem psu će vjerovatno ubrzo postati zanimljivije to što vi radite jer će se činiti puno zabavnije od onoga što on sam radi. Vaš pas tada ima izbor – igrati se sam, bez vas i vaše pažnje, ili se pridružiti zabavi koju vi stvarate pred njim što bi mu trebalo izgledati kao daleko bolja opcija! Kada dođe do vas, zabavite ga igrom s njegovom igračkom. Nakon toga možete mirno preuzeti natrag vaš predmet. Također, možete pokušati izaći iz prostorije jer psi često zaustave ono što rade kako bi vas mogli pratiti. Kada ispusti predmet koji ne treba žvakati, pobrinite se da ga nagradite i date mu odgovarajući predmet za žvakanje.

Savjet plus

Pružanjem boljih, prikladnijih alternativa i nagrađivanjem vašeg psa kada „donese dobru odluku“, njegova destruktivna ponašanja možete usmjeriti u mnogo korisniju aktivnost!