Upomoć, moj pas puno laje!

Lajanje je bučno (!) ali sasvim normalan dio komunikacije pasa. Iako se to možda ne bi uvijek tako činilo ljudima, jer možda baš ne razumijemo zašto naš pas laje, svaki pas uvijek laje sa stvarnom svrhom! Kad god je lajanje uspjelo u postizanju tačno onoga što je pas želio da se desi, on je naučio da je lajanje dobar izbor! Sljedeći put kada je u sličnoj situaciji, šanse su veće da će lajati opet.

Unatoč tome što je ovo sasvim normalno, ako lajanje postane česta ili svakodnevna pojava, to može biti jednako problematično za psa koliko i za vlasnika – i njihove susjede! Stoga je važno djelovati rano kako bi se spriječilo da se normalno lajanje ne razvije u problematičnu situaciju.

Zašto moj pas laje?

Ključ za smanjenje pa čak i sprečavanje lajanja je da shvatimo zašto pas laje, tako da možemo saznati šta se to pas nada da će dobiti od lajanja, i naučiti ih da to mogu postići na drugačiji, tiši način!

Općenito govoreći, psi mogu lajanjem pokušati dobiti nešto što im se čini dobro, ili u pokušaju da spriječe ono što osjećaju da je loše!

Lajanje kako bi dobili nešto dobro!

  • Društvo – psi su, naravno, vrlo društvene životinje, ali većina vlasnika često ima obaveze, što znači da će njihovi psi možda morati nekada ostati sami kod kuće. Osim ako pas nije naučen da se sam opusti, to mu može biti zastrašujuće i frustrirajuće iskustvo. Psi koji su uznemireni zbog toga što su ostavljeni sami u kući mogu zavijati ili lajati u pokušaju ponovnog uspostavljanja kontakta sa svojim vlasnicima. Ako se vlasnik vrati kući kad im pas laje, to može utvrditi pozitivan osjećaj prema lajanju kod vašeg psa, pa bi tako mogao ponovo isto pokušati sljedeći put! No, jednostavno zanemarivanje pasa koji laju kada su ostavljeni sami i čekanje da prestanu prije povratka ih neće zaustaviti, jer to ne mijenja kako se osjećaju kada su sami.
  • Pažnja – većina pasa uživa u našoj pažnji! Psi mogu vrlo lako naučiti da lajanje može biti odličan način za dobivanje naše pažnje. Nekim psima se čak čini kada im vlasnik govori da “budu tihi i prestanu praviti buku” kao verbalna nagrada jer ne razumiju značenje riječi koje izgovaramo!
  • Hrana – neki psi mogu naučiti da trebaju lajati za vrijeme pripreme obroka. Budući da se to uvijek događa neposredno prije jela, lako uzbuđeni psi mogu lajati u očekivanju, i ako im se hrana pruži kada laju, onda će vjerojatno i sljedeći put lajati jer su povezali svoje lajanje sa dolaskom svoje hrane!
  • Igra – Mnogi psi laju kada se osjećaju uzbuđeni ili razigrani, a ako lajanje uspijeva u činjenju igre zabavnijim, oni bi mogli naučiti lajati svaki put kad žele da se igramo s njima!
  • Defanzivno lajanje iz straha – kao i ljudi, psi se mogu plašiti bilo čega! Kada se pas plaši nečega i osjeća da je pod prijetnjom od toga, može lajati na sve što ga zastrašuje, pokušavajući da to otjera! Ako je lajanje uspjelo u tjeranju svega što ga plaši, pas će ponovno lajati sljedeći put kada se želi osjećati sigurno.

Šta učiniti kako bi se smanjilo neželjeno lajanje?

  • Saznajte zašto! – Prvo saznajte zašto vaš pas laje, čemu se nada da će dobiti lajanjem? Uvijek je važno otkriti kako se psi osjećaju kada se ponašaju na nama nepoželjan način jer će nam to koristiti da im pomognemo u odabiru boljeg načina ponašanja u istoj situaciji u budućnosti.
  • Ne nagrađujte traženje pažnje! – Pobrinite se da vaš pas ne shvati lajanje kao nešto što se nagrađuje. Naprimjer, ako vaš pas laje u pokušaju da vas navuče u igru s njima, ignorišite ga; odmaknite se od njega ili čak napustite prostoriju, i umjesto igre, uradite nešto drugo. Kada vaš pas bude tih, pokupite igračku i pozovite ga na igru – zabavna igra koja slijedi bit će izvrsna nagrada za njegovu tišinu!
  • Nagradite zamjensko ponašanje! Nagrade bi trebale biti prikladne za atmosferu koju pokušavate stvoriti. Ako je vaš pas tih i opušten, smireno ga pohvalite. Nježno milovanje ili samo gledanje i razgovor s njim može biti odlična metoda nagrađivanja. Međutim, za neke pse to bi moglo biti previše uzbudljivo, pa kada ga za nešto nagrađujete, razmislite o tome kako vaš pas reagira na vašu pažnju prije nego što mu je pružite, i pomislite na to šta uradi kad god obratite pažnju na njega!

Ako vaš pas laje za nečim vrlo specifičnim – kao što je privlačenje pažnje od druge osobe ili tjeranje drugog psa – onda je korisno naučiti ga da uradi nešto tiše i sigurnije umjesto toga, a da dobije željeni rezultat!

To bi moglo biti čak i nešto što ne može istovremeno raditi uz lajanje – naprimjer, psi ne mogu istovremeno lajati i njuškati, tako da učenje psa da spusti nos na pod i da pronjuška okolo u potrazi za ukusnim poslasticama umjesto da laje na druge pse ili ljude, može biti korisno.  Nema potrebe da ružite svog psa!

Iako to može biti vrlo frustrirajuće, pogotovo ako uzimate komšije u obzir, ruženje može psa učiniti anksioznim ili zbunjenim u vezi s vama – jer ponekad ste fini i zabavni, ali sada ste bučni i ljuti. To bi čak moglo pogoršati problem potičući ga da još više laje iz zabrinutosti ili zbunjenosti. Neki psi mogu čak vidjeti da vičete jer im se pridružujete i pravite buku skupa s njima! Izbjegavajte zastrašujuću situaciju ako vaš pas laje iz zabrinutosti!

Psi mogu najčešće lajati ako nemaju dovoljno fizičke i mentalne aktivnosti, pa stoga vodite računa da provodite dosta vremena dnevno u aktiviranju i uključivanju svog psa.

Prijavite se za besplatnu edukaciju vlasnika i obuku pasa u Dogs Trust Školi za pse.