Vaš stariji pas

Iako to uveliko zavisi od pasmine, za neke pse možemo reći da su ostarili već kada napune sedam godina života. Prosječni životni vijek psa je trinaest godina, međutim manje pasmine češće žive duže od većih. Starost sa sobom dovodi velike promjene, neke su iznenadne a neke se dešavaju postepeno. Vlasnici starijih pasa trebaju pratiti promjene i voditi računa da se prilagode malim neugodnostima koje dolaze sa starenjem psa. Adekvatnom pripremom možemo se potruditi da svojim psima osiguramo visok kvalitet života čak i u starosti.

Ishrana

 • Kako vremenom postaju manje aktivni, stariji se psi mogu naglo udebljati, zbog čega je važno pravovremeno prilagoditi njihovu ishranu, kako bi sačuvali željenu tjelesnu težinu i zdravlje.
 • Manji obroci, dva ili tri puta dnevno, mogu biti dobro rješenje ali pripazite na količinu poslastica koje vašem psu dajete između obroka.
 • Ako vaš stariji pas pati od bolova u vratu ili leđima, podizanje zdjela za hranu i vodu umanjit će nelagodu.

Vježba

 • Stariji psi mogu imati manje energije i imati potrebu za više sna. Pratite tempo vašeg psa u šetnji i potrudite se da duge šetnje zamijenite češćim a kraćim izlascima.
 • Stariji psi mogu pokazivati znakove ukočenosti zglobova ujutro ili nakon napornog vježbanja – osigurajte da vaš pas ima udoban krevet na kojem može spavati.

Zdravlje

 • Stariji psi mogu imati problema sa sluhom i vidom, budite kreativni u razvoju novih načina komunikacije s vašim psom.
 • Posebnu pažnju obratite na stanje zuba i dužinu noktiju psa. Nokti vašeg starijeg psa će se manje trošiti, jer i šetnje postaju kraće.
 • Savjetujte se sa vašim veterinarom, sterilizacija/kastracija vašeg starijeg psa za njega još uvijek može biti od velike koristi.
 • Redovni veterinarski pregledi važni su za starije pse.

Ponašanje

 • Kako biste pomogli vašem psu da ostane mentalno aktivan, u svakodnevnu rutinu uvedite nove i interesantne aktivnosti i osigurajte dovoljno vremena za igru s vašim psom.
 • Stariji psi mogu postati i senilni te pokazati određena kompulsivna ponašanja.
 • Vaš pas može češće lajati jer ga nešto muči, ili jednostavno zato što postepeno gubi sluh.
 • Kako psi stare, tako postaju i manje tolerantni. Važno je poštovati potrebe vašeg psa čak i u starosti.

Ne zaboravite, psi su sjajno društvo u svakom periodu njihovog života.

I stare pse možete naučiti novim trikovima! Stariji psi još uvijek uživaju u mentalnoj stimulaciji, igri i obuci, sve dok ona nije fizički prezahtjevna. Stariji psi su najčešće mirniji i opušteniji od mlađih te je druženje s njima izuzetno ugodno.

Razgovarali smo sa Snežanom Malobabić, vlasnicom Mayre, vjerovatno najstarijeg psa u Sarajevu!

Koliko su stari vaši psi?

Nikada ranije nisam ni pomislila da ću postati vlasnica pudle a sada sa mnom u stanu žive Mayra kojoj je osamnaest godina i njena jedanaestogodišnja kćerka Aygo.

Iako su mama i kćerka i cijeli život žive zajedno, karakterom su u potpunosti različite. Mayra je i u starosti velika dama. U šetnji uvijek vodi računa da se ne uprlja, nikada ne pije i ne jede van kuće, dok je Aygo još oduvijek veoma razigrana i aktivna.

Kako Mayra podnosi starost?

Mayra zaista uživa u starosti, nije bolesna, dobro spava a ima bolji apetit nego kad je bila mlada. Ne izlazimo više svaki dan, kao ranije, jer više nema energije za česte šetnje. Mayra je aktivna po stanu, iako slabo vidi i ne čuje, zna tačno gdje je mjesto za jelo i njena dekica na kojoj sve češće odmara i spava. Život u stanu smo prilagodili njenim potrebama.

Nakon toliko godina provedenih zajedno, ne mogu da zamislim da je nema. Meni je važno da njena dobrobit nije ugožena, ne pati se i nije u bolovima, što potvrđuje veterinar na redovnim veterinarskim pregledima.