Zajedno u harmoniji – psi i mačke

Mnogi psi mogu mirno živjeti s mačkama često uspostavljajući blizak odnos u kojem spavaju zajedno ili se međusobno čiste. Međutim, to nije uvijek slučaj. Neki psi jednostavno ne mogu ili ne trebaju živjeti s mačkama, a slično tome, ne mogu ni sve mačke živjeti s psima. Neke mačke mogu biti vrlo nervozne u blizini pasa, pa čak i miran pas može toliko uplašiti vašu mačku da njena dobrobit bude ugrožena. Isto tako, postoje neki psi kojima je nagon predatora tako jak da uopće ne mogu ostaviti mačke na miru.

Ako vaš pas dosljedno pokazuje znakove prekomjernog uzbuđenja oko mačaka i ne može se smiriti, možda nije dobra ideja da borave zajedno. Ako se vaš pas tako ponaša u blizini mačaka, preporučujemo da ih držite odvojeno u svakom trenutku i da kontaktirate iskusnog stručnjaka za ponašanje pasa za savjet.

Kako napraviti sigurno upoznavanje

Upoznavanje bi trebalo biti POSTEPENO i KONTROLIRANO. Ganjanje je vrlo zabavno za pse ali je važno da se tako ne ponašaju s mačkama! Spriječite ganjanje fizičkim odvajanjem i osigurajte dosta prostora za vašu mačku kako bi se mogla udaljiti i sakriti.

Miris je izuzetno važan oblik komunikacije za pse i mačke. Pokušajte upoznati kućne ljubimce jedne sa drugima prije nego što dovedete novog člana porodice kući. Zamolite za neki pokrivač ili igračku koja miriše na vašeg novog kućnog ljubimca i ostavite je na podu kako bi je vaš kućni ljubimac mogao istraživati vlastitim tempom. Isto tako, dajte privremenom skrbniku vašeg novog ljubimca pokrivač ili igračku koja miriše na vašeg ljubimca, tako da mogu učiniti isto.

Neka svaki od vaših ljubimaca ima svoj kutak gdje će se osjećati sigurno kada jede, pije, odmara se i odlazi u toalet. Pobrinite se da vaša mačka može pristupiti svim svojim resursima a da je vaš pas ne slijedi, i da uvijek može pobjeći od njega ako se osjeća ugroženom.

Pobrinite se da vaši postojeći kućni ljubimci uživaju u provođenju vremena u svom dijelu prostora u kući prije nego što donesete novog ljubimca i omogućite odvajanje vaših ljubimaca preprekama, poput pregrada za djecu ili iza zatvorenih vrata, u kratkom roku.

U prvoj sedmici dolaska novog kućnog ljubimca nastavite „izmjenjivati mirise“ razmjenom predmeta kao što su posteljina ili komad tkanine na kojoj je pas ili mačka spavala. Nakon toga možete početi sa postepenim upoznavanjem. Vaša mačka i pas bi se trebali držati fizički odvojeni u svakom trenutku, osim ako ste vi tu da aktivno nadgledate i nagrađujete odgovarajuće ponašanje. Ako vaša mačka odabere da uđe u istu sobu gdje je vaš pas, važno je da pas bude na svom povocu (po mogućnosti na povocu za trening) i da bude nagrađen za mirno ponašanje.

Vaša mačka nikad ne bi trebala biti prisiljena da boravi u istoj prostoriji sa psom i trebala bi imati pristup mnogim policama i rutama za bijeg u slučaju da se osjeća ugroženom zbog psa. Pregrade za djecu su obično dobro rješenje jer omogućavaju mačkama da pobjegnu a da ih pas ne može slijediti.

Upoznavanje bi trebalo ići po tempu mačke. Nikad nemojte silom držati mačku kako bi je upoznali sa psom; mačka bi uvijek trebala imati mogućnost kretanja prema psu ili dalje od njega kako poželi, sve dok se oboje mirno ponašaju.

Ako mačka pokazuje prijeteće ponašanje prema psu, čak i ako je pas smiren i ako ste uspješno izmijenili mirise, držite ih fizički odvojeno i potražite savjet od iskusnog stručnjaka za ponašanje pasa.

Držite potpunu kontrolu nad svojim psom i nagradite ga za smirenost u prisustvu vaše mačke. Vremenom, vaš pas bi trebao biti u stanju ostati smiren i usredotočiti se na vas u prisustvu vaše mačke, a vaša mačka bi trebala steći povjerenje u prisutnost vašeg psa.

Ako vaš pas pokuša ganjati vašu mačku, ili je uzbuđen zbog njene prisutnosti, udaljite ih ili ih izvedite jedno drugom iz vidokruga i postepeno ih navikavajte. Nemojte ružiti svog psa – jednostavno ga odmaknite i pokušajte ponovo na većoj udaljenosti.

Potrebno je uvijek imati fizičku prepreku između kućnih ljubimaca ili obavezno držite svog psa na povocu sve dok ne budete sigurni da su oboje mirni i opušteni u blizini jedno sa drugim.

Imajte na umu da vaša mačka i dalje treba imati slobodan pristup svim svojim resursima, uključujući i pristup bašti (ili kutiji sa pijeskom), a da ne mora prolaziti kroz mjesto gdje vaš pas najčešće boravi i gdje će u budućnost provoditi većinu svog vremena.

Održavanje mira

Nakon što se vaša mačka i pas uspješno upoznaju, postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako bi život ostao što skladniji.

  • Označite osnovno područje za vašu mačku gdje može jesti, spavati, piti, igrati se i obavljati nuždu, a da ne dolazi u dodir sa psom ako to ne želi.
  • Pružite svojoj mački puno vertikalnog prostora tako da se može kretati bez prolaska pored vašeg psa. Stvari poput praznih polica ili bilo kojih površina na visini su idealne.
  • Uvijek nagradite svog psa za mirno ponašanje oko mačke.
  • Nemojte svog psa tjerati od mačke – to može biti zbunjujuće i može dovesti do negativne asocijacije koja bi mogla još više pogoršati njegovo ponašanje. Ako mu ne možete vjerovati u blizini vaše mačke, držite ih odvojeno i/ ili vašeg psa na povocu kako biste spriječili trku po kući.
  • Veća je vjerovatnoća da će pas biti miran oko vaše mačke ako je umoran, stoga pazite da pas bude mentalno i fizički aktivan.

Zapamtite, kao manja, ranjivija životinja, upoznavanje bi uvijek trebalo ići po tempu vaše mačke i ona bi uvijek trebala moći lako pobjeći dalje od psa ako to poželi.