Zašto sam postala fostering volonterka?

Da li ste ikada imali psa?

Nisam nikada imala svog vlastitog psa. Uvijek sam bila svjesna da je imati psa, pored velikog zadovoljstva, velika i obaveza. Životne okolnosti su bile takve da nisam bila u prilici da ga imam. Puno sam putovala, živjela na različitim adresama u iznajmljenim stanovima i imala vrlo malo slobodnog vremena. Kao dijete povremeno sam spašavala i udomljavala napuštene i bolesne pse i to je bilo jedino iskustvo vrijedno spomena.

Zašto ste se odlučili postati Dogs Trust fostering volonter?

Oduvijek sam željela imati psa pa sam čekala pravi momenat da se sve životne prilike slože i da se to napokon desi, da ostvarim davnu želju. Međutim, vrijeme je prolazilo ali ti savršeni uslovi se nikad nisu posložili. Na kraju, kad sam gotovo odustala od te mogućnosti, saznala sam za Dogs Trust Fostering volontiranje i bila oduševljena idejom da nekom napuštenom psu, makar privremeno, pružim topao dom, do pronalaska odgovarajućeg trajnog vlasnika. S obzirom na to da još uvijek nisam u prilici na trajno obavezivanje, program me posebno oduševio jer mi omogućava da kao privremeni vlasnik maksimalno uživam u društvu i brizi o psu.

Molimo vas, opišite nam vaše početno iskustvo sa prvim psom, Minnie.

Ja volim pse. Volim njihovu prirodu, bezrezervnu privrženost čovjeku za koju ne očekuju ništa zauzvrat, njihovu entuzijastičnu zaljubljenost u život bez ikakvih predrasuda. Psić Minnie ima sve spomenuto! Ona je 4,5 kg čiste sreće i zahvalnosti što ima nekog da je mazi po toplom stomačiću i to pokazuje svakim pogledom, mahanjem repićem, dodirom šape… Jednostavno, Minnie je otvorila novo poglavlje u životu moje porodice i obogatila nas kao ljude! Kako sam negdje pročitala: ”Psi su možda dio našeg svijeta, ali mi smo njihov cijeli svijet.”

Šta biste poručili drugima koji su u mogućnosti da se privremeno brinu o psu?

Nemojte propustiti priliku da vas svaki dan neko malo biće u potrebi učini sretnim i podsjeti da je bezgranična i bezuslovna ljubav moguća! Obogatite svoj život na poseban način i budite sigurni da će vam sva uložena pažnja i briga biti višestruko vraćena! Na kraju, ako vas ništa od navedenog nije motiviralo da do ovog momenta uzmete telefon u ruke i pozovete Dogs Trust, onda se sjetite da je svaki pas najbolja psihoterapija koju možete imati svakodnevno, bez odlaska u ordinaciju, bez recepta ili odlaska u apoteku, uz minimalno ulaganje. A uz to, učinit ćete jako dobro djelo jer će jedan nedužni život biti spašen teških uslova na ulici. Sretno!